03 Eylül 2012
Sayın Üyemiz,
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden alınan bir yazıda, Bilindiği üzere, Asya-Pasifik Bölgesiyle siyasi ve ekonomik ilişkileri güçlendirmenin, Türkiye'nin son yıllardaki stratejik hedefleri arasında olduğu, Türk özel sektörünün dış ilişkilerini yürüten DEİK'in, 1998 yılında "Asya Pasifik Ülkeleri ile Ticari ve Ekonomik İlişkileri Geliştirme Stratejisi”ni Hükümetimiz ile işbirliği içinde uygulamaya koyduğu ve Bölge ülkeleri ile ekonomik ilişkilerin geliştirilmesine ve yeni açılımlar sağlanmasına yönelik çalışmalarını yoğunlaştırdığı, İş dünyasının bölgedeki rolünü artırmayı hedefleyen Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 27 ülkeden 3 milyondan fazla işletmeyi temsil eden Asya Pasifik Ticaret ve Sanayi Odaları Konfederasyonu'nun (CACCI) her yıl üye bir ülkede düzenlediği konferanslarda, hem bölgesel hem küresel ekonomik konular uluslar arası kuruluşların temsilcileri ve iş dünyası liderlerinin katılımı ile tartışıldığı, temsilcilere ikili iş görüşmeleri ve sektörel yuvarlak masa toplantılarına katılım imkanı sağladığı, CACCI'nın 26. Dönem Konferansının bu yıl "Ortak Bölgesel Refah” teması altında 3-5 Ekim 2012 tarihlerinde Nepal'in başkenti Katmandu'da, Hyatt Regency Otel'de gerçekleştirileceği belirtilmektedir.
Yazıda devamla, son yıllarda Nepal'in, yabancı yatırımcıları çekmek, ticareti artırmak ve yerli üreticiyi ihracata yönelik sektörlere kanalize etmek amacıyla bir dizi reform gerçekleştirdiği, bu kapsamda, yabancı yatırımcılar için bürokratik engellerin bir kısmının kaldırıldığı, ticaret ve ihraç ürünlerinin üretimi için teşvik fonları oluşturulduğu, Nepal'in, bilhassa sağlık, turizm, enerji ve altyapı sektörlerinde yatırıma ihtiyaç duyduğu, 2011 yılında Türkiye - Nepal İş Konseyi kurulmasının kararlaştırıldığı ve 26. CACCI Konferansı vesilesi ile Türkiye- Nepal İş Konseyi'nin karşı kanadı olan Nepal Ticaret ve Sanayi Odaları Federasyonu (FNCCI) ile iyi niyet anlaşmasının imzalanacağı bildirilmektedir.
Programı EK-1'de sunulan söz konusu ziyarete katılmak isteyen firmaların, EK-2'de yer alan başvuru formunu doldurarak en geç 4 Eylül 2012 Salı günü mesai bitimine kadar DEİK'e (İlgili Kişi: Dilek Morgül; Tel: 0 212 339 50 18; Faks: 0212 270 37 84; E-posta: [email protected] ) iletmeleri gerekmektedir. Başvurular DEİK tarafından toplu olarak yapılacak olup, katıhmcıların uçak rezervasyonlarmı programda belirtilen arih ve saatlerdeki uçuşları dikkate alarak yapmaları önem arz etmektedir. (Söz konusu tarihlerde uçaklarda kontenjan çok sınırlıdır.)
Nepal, ülkemiz vatandaşlarına vize uygulamaktadır. Nepal vizesi için www.ucp adresindeki vize başvuru forınunun doldurularak, iki adet vesikahk fotoğraf ve vize ücreti olan 35 ABD Dolan ile birlikte Nepal Büyükelçiliğine başvurulması gerekmektedir. (Vize başvuruları için önceden telefonla randevu alınması zorunludur.)